top of page
  • Obrázek autoraJaroslav Hora

Jak se fotí na Madeiře - FotoVideo

Přinášíme vám rozhovor, který byl publikován v časopise FotoVideo.



Jak se fotí na Madeiře s Jaroslavem Horou


Jaroslave, nejprve co je Madeira, kde leží a proč jet fotit právě tam?


Madeira je ostrov, který spadá pod Portugalsko, ležící v Atlantském oceánu asi 500 km západně od pobřeží Maroka. Patří do Madeirského souostroví, jež tvoří součást Makaronésie.

Tomuto ostrovu se také říká “Ostrov věčného jara”. Teploty tu většinou nepřesahují ani v létě 25 stupňů a naopak v zimě ani v noci neklesají pod 10 stupňů. To ovšem platí jen pro nižší polohy a zejména na jihu a východě ostrova. Ve vyšších polohách se můžete potkat i s teplotami kolem nuly a nepříjemným větrem.

Obrovskou výhodou pro fotografa je fakt, že si tu v každém počasí najde téma a místo, kam jet fotografovat. Ostrov je také dobře dosažitelný leteckou dopravou z České republiky, i když ceny letenek jsou v sezóně někdy dost divoké.

Další výhodou Madeiry je, že tam můžete letět opravdu v jakémkoliv ročním období.


Co se týká dopravy, jak se po ostrově pohybujete?


Po ostrově se dá sice jezdit i místními autobusy, ale moc to nedoporučuji. Pokud máte na ostrov třeba jen týden, pak toho s autobusy moc nestihnete.

Ideální je si půjčit auto. Tady mám pár doporučení. Pokud nemáte jako my smlouvy s velkými řetězci půjčoven aut, pak asi narazíte na dost vysoké ceny půjčovného. Na ostrově se však dají sehnat menší lokální půjčovny, které mají dobré podmínky. Ale taky si, jako kdekoliv na světě, můžete krapet naběhnout. Určitě chtějte auto s komplet pojištěním, zeptejte se, za jak dlouho vám vrátí kauci a určitě trvejte na autě se silnějším motorem. Pokud si půjčíte malé levné auto se slabým motorem, těch tam jezdí nejvíce, pak se budete vy i auto dost trápit. Silnice jsou na Madeiře velmi klikaté a taky velmi strmé. Už jste někdy zkoušeli rozjezd v kopci se sklonem přes 30% v autě s motorem o obsahu 900 kubických centimetrů? To opravdu nechcete.


Na jak dlouho tam jezdíte?


My tam jezdíme standardně na 8 dnů. To hlavní se dá určitě za tuto dobu stihnout a odnést si krásné fotografie. Pokud bych byl turista, který rád chodí, pak ostrov nabízí obrovské možnosti pro turistiku. Chození podle levád, zavlažovacích kanálů, nebo krásný přechod z Pico do Areeiro na Pico Ruivo, ale i další místa vám zaberou 14 dnů krásných zážitků a pohledů.

Kolikrát si tam už byl fotografovat a kam na ostrově jezdíte fotografovat? Která místa jsou tvá nejoblíbenější?


Na Madeiře jsem byl pětkrát a z toho čtyřikrát s klienty. A stále je co objevovat. Někomu se to může zdát jako nevýhoda, ale za mě je velkou výhodou fakt, že poznáte a nafotíte některá místa za modrého nebe, ale i v dešti či v ukrutné mlze a větru. Typickým příkladem je Fanal. To je mezi fotografy a cestovateli asi nejznámější místo na Madeiře. Starý modřínový les se rozkládá na náhorní plošině Paul da Serra. Jeho fotografování zejména v mlze přináší nádherné mystické snímky. Ale potkáte se tam i s jasně modrým nebem a má to také své kouzlo.

Mezi moje oblíbené patří fotografování svítání na hoře Pico Arriero, návštěva Ponta de São Lourenço - východní části ostrova s vysokými útesy, kde jsou krásné východy i západy slunce, nebo třeba skalní útvary nedaleko Ribeiro da Janela.

Těch míst k návštěvě je opravdu mnoho. Můžete se toulat a fotit podél krásných zavlažovacích levád, třeba Risco a 25 Fontes, jet pozorovat a fotit delfíny, zajet na útesy a třeba i koupačku do Porto Moniz atd.

Kdo má rád reportáž či street, tak určitě uvítá focení na místních trzích, v přístavu nebo v uličkách s krásně zdobenými dveřmi ve Funchalu. Tak si mimochodem můžete dát k obědu i skvělou Espadu nebo Espetadu a zapít to Ponchou nebo Nikitou.


Vidíme, že ani dobrému jídlu a pití se tam nevyhneš. Ale pojďme k tomu, kdy tam nejlépe jet a jaké si vzít vybavení na cestu a co a čím fotíte.


Z fotografického vybavení využijete hlavně základní a širší ohniska objektivů. Takže se budete pohybovat v rozsahu od 16 do 70 mm na FF snímači. Je to hodně o krajinářské fotografii, takže širší ohniska určitě uživíte nejvíce. To neznamená, že delší ohniska necháte doma, jen je využijete podstatně méně.

Živočišných druhů na Madeiře moc neuvidíte, takže dlouhá ohniska na ně moc nebudou třeba. Madeira je vyhlášená delfíny, pokud je budete chtít fotit, tak stejně potřebujete spíš široké ohnisko, budou skákat vedle vaší lodi. Jinak z fauny jsou všudypřítomné jen endemické pěnkavy a ještěrky. O moc víc toho nenajdete.

Naopak velmi pestrá je na ostrově flora. Tady si přijdou fotografové, a nejen oni, na své. Ostrov je vyhlášen krásnými divoce kvetoucími rostlinami a stromy. Ale na to vám, kromě makro objektivů, postačí i základní ohniska.

Co se vám určitě bude hodit je stativ. Pevný, jelikož na svítání v horách a na útesech hodně fouká. Každopádně kdo má rád dlouhé expozice, přijde si na své při fotografování s ND filtry. Doporučuji mít ND 64 na vodopády a k němu ND1000 nebo ND2000 na moře a útesy.

Polarizační filtr beru jako základ, který prostě mít musíte.

Pokud pojedete v zimním období, připravte se i na chladnější období. Chce to mít také teplé oblečení a co hlavně, vhodné do větrného počasí. Určitě vás může potkat, a potká, i déšť.


Čím vlastně fotíš ty a proč?


Já jsem byl dlouhá léta zarytý “nikoňák”. Měl jsem hodně modelů od APS-C snímače, až po FF snímače. A nenechám na Nikon nikdy dopustit.

Nicméně poměrně nedávno jsem zběhnul k Olympusu a nyní jsem i jeho ambassadorem. Vlastně nyní už to není Olympus, ale OM SYSTEM. A důvodem byly mé zdravotní problémy, které mě donutili odlehčit fotovýbavu.

Ve fotovýbavě mám 2 těla, která beru na cesty. Novinku OM-1 a k němu E-M1 MarkIII. Zrovna na Madeiře jsem rád, že netahám 12 kilo na zádech a mám k dispozici vestavěné ND filtry i další vychytávky, co systém nabízí. Jako nedám dopustit na Nikon, tak rozhodně nenechám dopustit ani na Olympus. Jsem z něho nadšený.

Každý systém má své klady a zápory. Ono je popravdě, do určité fáze a míry jedno, čím fotíte.

Objektivů mám více, ale na Madeiře jsem si oblíbil zejména “širokáč” 8-25 mm f4, což odpovídá úhlům záběrů a ohnisku 16-50 na FF.


Kdy zase poletíš na Madeiru?


Na Madeiru jsem chtěl letět v březnu, ale nestíháme a tak letíme zase až v květnu. Jako hlavní lektor bude Vojta Herout a já budu jen přicmrndávač a umělecký vedoucí. Ne vážně. Snažíme se, když to jde, jezdit ve dvou, Vojta je běhavý a já jsem už starší a opotřebovaný ročník. Takže se mnou chodí ti méně běhaví nebo i fotografové s mobily a s Vojtou naopak.


Zde si můžete stáhnout celý článek i s obrázky

Jak_se_foti_Madeira_v1
.pdf
Download PDF • 602KB

16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page