top of page
  • Obrázek autoraJaroslav Hora

Jak se fotí Star Trails - pohyb hvězd

Jak se fotí Star Trails - pohyb hvězd



  1. Použijte stabilní stativ

  2. Na pohyb hvězd se nejvíce hodí širokoúhlý objektiv s dobrou světelností

  3. Vypněte si stabilizované objektivy (zejména u zrcadlovek)

  4. Vypněte si redukce šumu (pro dlouhé expozice a vysoké ISO)

  5. Zaostřete, nejlépe nejlépe ještě za světla, nebo tak, že si nasvítíte třeba kostelík či jiný prvek v popředí, který k hvězdám chcete fotit. Pokud to nejde, musíte zaostřit manuálně nebo tzv. na “skoro nekonečno”.

  6. Vypněte ostření a již nezoomujte.

  7. Dejte si manuální režim, čas 30s, clonu ideálně 1,8-3,5 a ISO většinou postačí 800-1200. Vyzkoušejte si, jak vám fotografie vychází expozičně. Každý čip je jiný. WB dejte třeba na denní světlo nebo žárovku. Záleží co dáváte do popředí k pohybu hvězd i čím to nasvítíte (účelovka, baterka, svíčky).

  8. Vyhněte se místům se silným světleným smogem. Eventuelně použijte “night sky” filtr.

  9. V menu fotoaparátu si najděte intervalové snímání. Nastavte si interval 33 sekund (ty 3 sekundy navíc jsou kvůli zápisu na kartu). Počet snímků pak podle toho, kolik máte času a jak moc chcete hvězdy “roztočit”. Já osobně dávám od 60 snímků až po 120 snímků.

  10. Pokud máte motiv, který jde nasvítit kupříkladu silnou čelovkou, udělejte si i snímky s nasvíceným popředím. Můžete je pak použít při skládání.

  11. Pokud ve fotoaparátu nemáte intervalové snímání, využijte programovatelnou spoušť nebo obyčejnou kabelovou spoušť, kterou zaaretujete v kombinaci se spuštěním sériového snímání.

  12. Až skončíte s focením, udělejte si k tomu ještě 2-3 tzv. “dark frame”. Ty uděláte tak, že nasadíte krytku objektivu a se stejnými nastaveními (30s, f1.8-3,5, ISO 800-1200) uděláte snímky.

  13. Dark frame snímky slouží k odstranění šumu ve výsledné fotografii.

  14. Můžete fotit do formátu RAW, ale musíte pak všechny snímky upravit stejně (hromadně) a vyexportovat do JPG. Můžete fotit i rovnou do JPG.

  15. Nahrajte snímky do programu StarStaX, který je volně ke stažení a jen se dívejte, jak se vše samo složí.

  16. Výslednou fotografii můžete pak doupravit.


Pokud máte Olympus (dnes již OM systém) s funkcí Live Composit, pak zapomeňte na vše výše napsané. Udělá to vše za vás a vyplivne vše hotové ;)

Jaroslav Hora



171 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page