top of page
  • Obrázek autoraJaroslav Hora

Kostarika - perla Střední Ameriky

Dlouho jsem přemýšlel, čím nahradit či lépe řečeno doplnit moji oblíbenou Asii.

Hlavně Kambodžu a Barmu/Myanmar...


A volba padla na Kostariku.


Musím přiznat, že jsem tam nikdy nebyl. Tak jsem se rozhodl, že seberu zase pár svých kamarádů a hlavně rodinu a vyrazíme zmapovat Kostariku.

Jenže jet na Kostariku a nevědět do čeho jdu a kam přesně zajet, to by nebyl dobrý plán. I když občas to tak také udělám. Ale to jsem spíš sám nebo v menším počtu lidí. To by mi kamarádi ani rodina neodpustili, kdybychom někde bloudili a lovili informace za pochodu.


A jelikož jsem se již dávno rozhodl, že na každou fotoexpedici budeme jezdit dva, začalo hledání. Chci mít s sebou na fotoexpedici vždy kolegu lektora nebo průvodce, který zná lokace, ale nemusí být nutně špičkový fotograf ani lektor.

Našel jsem hned několik adeptů, ale volba padla na Jirku.

A byla to naprosto skvělá volba. Nikoho obětavějšího a spolehlivějšího jsem dlouho nepoznal. Jirka dělá průvodce pro jednu větší CK, konkrétně CK Poznání, což jsem ale v době, kdy jsem ho kontaktoval, nevěděl. Ale to bylo nakonec jedno a hlavně z toho nakonec bude asi i spolupráce mezi našimi dvěmi cestovními kancelářemi.

Jirka byl jen letos na Kostarice tuším 4x a to je začátek roku ;) Zná tam spousty míst, ale nutno dodat, že znal hlavně ta turistická z pohledu turisty a jak známo, fotograf je kategorie sama pro sebe. Což brzy zjistil třeba v podobě požadavků na ranní vstávání, téměř vynechání válečky u moře, atd atd ;)

Pozitivní je, že jsme si padli do oka a budeme s Jirkou a CK Poznání dělat společné projekty a třeba ne jen v Kostarice.


Další expedice, které máme na letošní rok budou mít svá specifika. Budeme mít tzv. dvourychlostní model. Nepůjde úplně tak o dvě rychlosti, ale spíše o dvě fyzické náročnosti a dvě zaměření, která se ale budou prolínat.


O co jde? Chceme, aby na naše zájezdy jezdili i lidé, kteří nejsou "profíci". Aby s námi mohli i lidé, kteří opravdu neumí fotit a nebo dokonce fotí i mobily. I ti co fotí mobily potřebují poradit s kompozicí či nastavením mobilu. Jen třeba s kolibříky a tukany na 100 metrů to půjde dost špatně. Nicméně krajinu, sopku, lenochoda, mravence Atta, baziliška ale i další zvířata v pohodě mohou krásně nafotit a užít si vše, jako ten profík.

Takže jsme se rozhodli, že tomu podřídíme i itinerář. Bude prostě "dvourychlostní". Hobby i profi. Jak to zvládneme? Snadno. Jirka je skvělý a běhavý průvodce a já zase s dovolením občas někoho něco naučím, i když toho už moc nenaběhám ;)

V praxi někdo bude chtít jet na noční focení žab a někdo raději půjde do restaurace, někdo bude chtít jet na tukany a někdo na ochutnávku kávy nebo se jen válet u moře.

Itinerář bude mít prostě dvě úrovně jak fyzické tak obsahové. Většina aktivit však bude společná a předem daná, protože většina věcí jde fakt zažívat společně.

Věřím, že to bude fungovat, protože již nyní jsme to tak dělali a myslím, že to bylo super.

Stejně tak jsem již dělal Barmu a i tam to fungovalo.


Tak jen abyste věděli, co vás čeká, když s námi pojedete ;)


Covid a Kostarika

Jak jsem již psal, Kostariku jsem si vybral kvůli bezpečí. Je tam minimum turistů, protože tam jezdí primárně klientela z USA a ti tam nyní nejsou.

Samozřejmostí je, že vám zajistíme i to nejlepší pojištění, které se bude vztahovat i na covid, jak vyžaduje i kostarická vláda před příjezdem. Tzn. i na případné náklady v karanténě na hotelu či letenku.

Zdravotnictví a bezpečnost mi připomíná třeba právě Madeiru. Hodně se tu dbá na dodržování pravidel a zdravotnictví je na vysoké úrovni.

Budou vás nutit si několikrát denně mýt ruce, vždy u vstupu do parků i restaurací a obchodů. Ale tím omezení skoro končí. Pláže i restaurace jsou otevřené bez omezení a kupodivu i bez lidí. Je to prostě aktuálně ráj.

Kostarika je nazývána také Švýcarskem Střední Ameriky proto, že je tam bezpečno jak na ulicích, tak v parcích. Díky malému počtu turistů i na těch nejfrekventovanějších místech potkáte spíše jen místní obyvatele.


A nyní již o Kostarice a focení

Na našich zájezdech na Kostariku se budeme primárně pohybovat na karibské části a uprostřed země.

Důvod je prostý. Je tam stabilnější počasí a je tam také na více lokací na focení. To nám umožní tam jet již v září, kdy na druhé straně u Pacifiku hodně prší.

Bydlíme na více místech, ale na jednom nejhezčím a nejlepším místě Puerto Viejo, strávíme více nocí. Bydlíme v krásných bungalovech pro 2 lidi, výborně nám vaří, pláž je 85 metrů přes bar :D

Z tohoto ubytování vyjíždíme do rezervací, na tukany, za žábami, za lenochody, ale i za kávou, čokoládou, opuštěnými plážemi,... je tam prostě vše.

V novém itineráři, který brzy představíme, budou i 2 dny na malé loďce v kanálech a na řece. Tam budeme fotit od leguánů, bazilišků, lenochodů, volavek, želv až po krokodýly a další zvířata. Tato část je snad nejbohatší na zvířata z celé Kostariky. Nyní jsme tam byli jen jeden den a bylo to málo.

Naopak vynecháme hodně národních parků, kde je podstatně méně zvířat než na jiných ne tak známých místech. Problém je i otevírací doba většiny parků, kdy je otevírají až třeba v 9 či 10 hodin a zavírají v 16 či 17 hodin. Takže nejlepší časy na focení jsou úplně mimo... Je to taková pastička na turisty...

Určitě se podíváme na sopku, či sopky a co budeme jistě lovit primárně ve volné přírodě budou kolibříci. Rádi bychom šli zase v noci fotografovat žáby. Většina z nich je aktivní právě v noci. Jen malá část jde fotit přes den.

A nebojte, bude čas i na koupání v moři. Tam jsou totiž taky krásná místa na focení a proč nespojit příjemné s krásným ;)


Nyní přidám pár fotografií. Ale pokud zvažujete, že s námi pojedete, napište nám.

Až bude kompletní itinerář hotov, což bude v dubnu, vypíšeme oficiální termín a oslovíme vás jako první.

Kontakt je zde: czechphototravel@gmail.com nebo mi i zavolejte na 776209970







263 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page