top of page
  • Obrázek autoraJaroslav Hora

Jak fotografovat ohňostroj

Pokud rádi fotografujete noční město, jistě uvítáte i návod, jak fotografovat ohňostroje.

Připravil jsem tedy pro vás návod ku příležitosti novoročního ohňostroje, který se bude konat 1.1.2019 v Praze a nejen tam, podrobný návod, jak jej fotím já.


Návod, jak kvalitně nafotografovat ohňostroj


Autor tohoto návodu, Jaroslav Hora, si nemyslí, že je to jediný a 100% návod, jak jej perfektně nafotit. K cíli vede několik cest ;)


1. Vyberte si místo, z kterého budete mít dobrý výhled a bude i nějaký „druhý“ motiv v popředí. U pražského ohňostroje to může být most, věž, hrad, ale i další prvky či stavby. Může být i v pozadí, ale není to kvůli "zamoření" smogem z explozí vhodné.

2. Dávejte si pozor, aby ohňostroj neexplodoval před motivem. Brzy jej pak zakryje kouř.

3. Pokuste se zjistit, jak vysoko budou exploze, aby vám nevylétávaly efekty ze záběru. Většina ohňostrojů má těsně před začátkem tzv. „nástřel“.

4. Buďte na lokaci včas. Hodinu před je pozdě.

5. Nedá se říci, jaké ohnisko objektivu bude ideální. Záleží, jak daleko jste od ohňostroje a co dáváte do popředí. Já nosím na FF snímač ohniska 24-70 a 70-200mm. Zoomy právě z důvodu, abych mohl lépe a čistě komponovat.

6. Nepotřebujete drahý a světelný objektiv a nutně ani zrcadlovku nebo bezzrcadlovku. Jde to i dobrým kompaktem, který má manuální nastavení.

7. Potřebujete kvalitní stativ, nejlépe s kulovou hlavou.

8. Vhodná, k tomuto návodu spíše nutná, je kabelová spoušť.


A k technickým nastavením na fotoaparátu


1. Budeme fotit na manuální režim. Zapomeňte na priority clony nebo času a úplně zapomeňte na automatické režimy. Největší hloupost je režim ohňostroj ;)

2. Nastavte si clonu na f8-f11. Budete zřejmě spíše fotit na širší ohnisko, takže vám to bude ideálně kreslit a bude i stačit hloubka ostrosti.

3. ISO si dejte na 100 max. 200. Efekty při ohňostroji jsou dostatečně jasné a naopak můžete mít problémy s přepaly.

4. Čas a ostření je alfa a omega vašeho úspěchu.

5. Já používám poslední dobou čas na BULB spolu s dálkovou spouští či lépe kabelovou spouští. Dnes jde i používat mobil, ale kabel je furt kabel ;)

6. Dělám to tak, že v okamžiku, kdy pohasne první efekt, začnu exponovat a po dokončení exploze zase závěrku zavřu. A tak pořád dokola. Expoziční časy se pohybují většinou od 1 do 5 sec. Pokud budete chtít do jedné fotky dát více efektů, což není většinou hezké, můžete zkusit i delší expozice na 2 efekty.

7. Druhou možností, ale s větším odpadem, je nastavit si čas pevně na třeba 4-5 sec. Ale není to moc dobré. Každý efekt trvá jinak dlouho.

8. Ostření je druhá věc, kde se hodně chybuje. Ideální bude zaostřit si ještě před focením manuálně na místo, kde budou probíhat exploze. Což není moc lehké, když ještě nic neexplodovalo. Ale dá se to již ze zkušeností odhadnout a zaostřit kupříkladu na břeh, odkud budou rakety vypouštěny. Pozor, abyste si během focení nesáhly na ostřící prstenec. Já vždy po cca 5-8 snímcích kontroluji ostrost nafocených fotografií.

9. Ve městě používejte kvůli parazitnímu světlu sluneční clonu.

10. Foťte do RAW nebo alespoň duplicitně RAW+JPG

11. Vypněte si redukce šumu – pro dlouhé expozice i pro vysoké ISO (pokud je váš fotoaparát má a dělá)

12. Nezapomeňte si vypnout stabilizaci na objektivu! To je častá chyba. (opet pokud máte stabilizovaný objektiv s možností ji vypnout).

13. Vyvážení bíle mám já na AUTO, jelikož stejně pracuji s každou fotografií a v RAW není problém WB dodatečně změnit.


Klidně si tento návod vytiskněte a šiřte dál. Pokud tam uvedete mě, jako autora. Budu rád.


Jaroslav Hora

fotograf, cestovatel a váš lektor

1 068 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page